A zab rendkívül sokoldalú alapanyag, amelyet könnyen beépíthetünk a mindennapi étrendbe. Legyen szó reggeliről, főételekről vagy desszertekről, a zab mindig jó választás! Most néhány finom és tápláló receptet mutatunk be, amelyeket könnyen elkészíthetsz.
A zabkása az egyik leggyorsabb és legegészségesebb reggeli-alternatíva, amely hosszan tartó energiát biztosít.
Hozzávalók (1 adaghoz):
• ½ csésze aprószemű zabpehely
• 1 csésze tej vagy növényi tej (pl. mandula-, zab- vagy kókusztej)
• 1 teáskanál méz vagy juharszirup
• ½ teáskanál fahéj
• Gyümölcsök (banán, alma, bogyós gyümölcsök)
• Magvak, diófélék ízlés szerint
Elkészítés:
1. Egy kis lábosban melegítsd fel a tejet.
2. Add hozzá a zabpelyhet és a fahéjat, majd kevergetve főzd kb. 3-5 percig, amíg besűrűsödik.
3. Vedd le a tűzről, és keverd bele a mézet vagy juharszirupot.
4. Tálald friss gyümölcsökkel és magvakkal megszórva.
✿ Tipp: Ha rohanós a reggeled, készítsd el előző este! Hidegen is finom.
A bolti müzlik tele lehetnek cukorral, ezért érdemes otthon elkészíteni a saját, egészséges granoládat.
Hozzávalók:
• 2 csésze zabpehely
• ½ csésze dió, mandula vagy mogyoró durvára vágva
• 2 evőkanál kókuszolaj
• 2 evőkanál méz vagy juharszirup
• ½ teáskanál fahéj
• ¼ csésze aszalt gyümölcs (mazsola, vörösáfonya)
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra.
2. Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a dióféléket és a fahéjat.
3. Egy másik edényben olvaszd össze a kókuszolajat és a mézet, majd keverd a zabos keverékhez.
4. Terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd kb. 20 percig, néha megkeverve.
5. Amikor kihűlt, keverd hozzá az aszalt gyümölcsöket!
✿ Tipp: Lezárt üvegben tárolva hetekig eláll! Kiváló joghurttal vagy tejjel.
Ez a palacsinta liszt nélkül készül, mégis puha és finom!
Hozzávalók (2 adag):
• 1 érett banán
• 2 tojás
• ½ csésze zabpehely
• ½ teáskanál sütőpor
• ½ teáskanál fahéj
• Egy csipet só
• Kókuszolaj vagy vaj a sütéshez
Elkészítés:
1. Turmixgépben keverd simára az összes hozzávalót.
2. Melegíts fel egy serpenyőt, és kenj bele egy kis kókuszolajat vagy vajat.
3. Kanalazz bele kis adagokat, és süsd a palacsintákat közepes lángon 2-3 percig, majd fordítsd meg.
4. Tálald friss gyümölcsökkel és mézzel.
✿ Tipp: Tehetsz bele csokidarabokat vagy vaníliaaromát is!
Egészségesebb alternatívája a bolti kekszeknek!
Hozzávalók:
• 1 csésze zabpehely
• ½ csésze teljes kiőrlésű liszt (vagy mandulaliszt gluténmentes verzióhoz)
• ½ teáskanál sütőpor
• ½ teáskanál fahéj
• ¼ csésze méz vagy juharszirup
• ¼ csésze olvasztott kókuszolaj vagy vaj
• 1 tojás
• ½ csésze dió vagy mandula durvára vágva
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
2. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban.
3. Egy másik tálban keverd el a mézet, kókuszolajat és a tojást, majd öntsd a száraz hozzávalókhoz.
4. Formázz kis golyókat, és lapítsd ki őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
5. Süsd kb. 12-15 percig, amíg aranybarna lesz.
✿ Tipp: Ha csokidarabokat adsz hozzá, még finomabb lesz!
Ha inkább sós finomságra vágysz, próbáld ki ezt a receptet!
Hozzávalók:
• 1 csésze zabpehely
• ½ csésze reszelt sajt (pl. trappista vagy cheddar)
• 1 tojás
• 2 evőkanál natúr joghurt
• ½ teáskanál sütőpor
• ½ teáskanál só
• 2 evőkanál napraforgómag vagy tökmag
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
2. Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban.
3. Formázz kis pogácsákat, és helyezd sütőpapíros tepsire.
4. Süsd kb. 15-18 percig, amíg aranybarnára sül.
✿ Tipp: Készíthetsz belőle mini pogácsákat is vendégvárónak!
A zab egy igazán sokoldalú alapanyag, amelyből finom és tápláló ételeket készíthetsz. Akár édes, akár sós fogásokat szeretnél, a zabpehely tökéletes választás! Melyik receptet próbálod ki először?
Glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva. Gluténmentes zabból készült. A zabot tisztítás után pelyhesítik, majd leőrlik.
Glutént tartalmazhat! A zabpehelyliszt gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, beleértve a rostokat, fehérjéket és fontos ásványi anyagokat.