A Közép-Ázsiából származó chia mag (Salvia Hispanica), más néven aztékzsályamag, rendkívül sokoldalú és tápanyagokban bővelkedő élelmiszer. Számos jótékony hatása miatt népszerű a reform étrendet követők körében, és ideális választás gluténmentes, laktózmentes vagy cukorbeteg diéta esetén is.
A chia magot már az ókori civilizációk is ismerték és rendszeresen fogyasztották. Az aztékok alapvető élelmiszerként tartották számon, de a toltékok is széles körben használták Kr. e. 1500 és 900 között. A mag hosszú eltarthatósága miatt különösen hasznos volt katonák és futárok számára, akik energiaforrásként támaszkodtak rá.
A chia mag különleges összetétele miatt napjainkban is rendkívül kedvelt, hiszen számos értékes tápanyagot tartalmaz:
✔ Omega-3 és omega-6 zsírsavak – támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
✔ Alfa-linolénsav (ALA) – az egyik legjobb növényi eredetű omega-3 forrás.
✔ Antioxidánsok – védelmet nyújthatnak a sejtkárosító szabadgyökök ellen, így hozzájárulhatnak az öregedési folyamatok lassításához.
✔ Fehérjék – elengedhetetlenek az izmok építéséhez és regenerációjához.
✔ Rostok – segítenek a kiegyensúlyozott emésztésben és a vércukorszint stabilizálásában.
A chia magot rengeteg módon beépíthetjük az étrendünkbe:
✔ Turmixokhoz, joghurthoz, zabkásához keverve
✔ Süteményekhez, kenyérfélékhez alapanyagként
✔ Pudingként elkészítve, növényi tejjel és gyümölcsökkel
Mivel segíti az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet biztosít, ideális választás fogyókúrázóknak és egészségtudatos étrendet követőknek egyaránt.
Ez a chia puding recept tökéletes reggelire, uzsonnára vagy desszertként, ráadásul tele van tápanyagokkal!
Hozzávalók (1 adaghoz):
• 2 evőkanál chia mag
• 2 dl növényi tej (pl. mandula-, kókusz- vagy zabtej)
• 1 teáskanál méz vagy juharszirup (elhagyható)
• ½ teáskanál vanília kivonat (opcionális)
• Friss gyümölcsök, diófélék, magvak a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Egy pohárban vagy kis tálban keverd össze a chia magot a növényi tejjel, az édesítővel és a vaníliával.
2. Hagyd állni 5 percig, majd keverd át újra, hogy ne csomósodjon össze.
3. Fedd le, és tedd a hűtőbe legalább 3-4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hagyod pihenni.
4. Másnap keverd át, és tálald friss gyümölcsökkel, diófélékkel vagy akár kókuszreszelékkel.
Tipp: Ha krémesebb állagot szeretnél, turmixold össze a megdermedt chia pudingot!
Glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva. Gluténmentes zabból készült. A zabot tisztítás után pelyhesítik, majd leőrlik.
Glutént tartalmazhat! A zabpehelyliszt gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, beleértve a rostokat, fehérjéket és fontos ásványi anyagokat.