Zabpehelyliszt felhasználása

A zabpehelyliszt egyre népszerűbb alapanyag az egészségtudatos és gluténmentes étrendet követők körében. Sokoldalúan felhasználható sütéshez, főzéshez, sőt, akár panírozásra vagy sűrítésre is. Kellemesen édeskés, enyhén diós ízvilága édes és sós ételekhez egyaránt jól illik. Ha szeretnéd megtudni, hogyan használhatod ezt a tápanyagokban gazdag lisztet a mindennapokban, olvass tovább!

Amerikai palacsinta zabpehelyliszttel

A zabpehelylisztet felhasználhatjuk reggeli péksütemény vagy zabkása, sós ételek, sütemények és kenyér elkészítéséhez, sűrítőanyagként levesekhez és főzelékekhez, ezen kívül panírozáshoz is remek alternatíva.

1. Palacsinta, amerikai palacsinta, gofri

A zabpehelylisztből készült palacsinták és gofrik sokkal laktatóbbak, mint a hagyományos fehér lisztes változatok. A zabpehelyliszt könnyű, puha állagot ad a tésztának, miközben kellemes, természetes édességet kölcsönöz neki.

Tipp: Használj 100%-ban zabpehelylisztet vagy keverd más lisztekkel (pl. rizsliszttel, mandulaliszttel) a tökéletes állag érdekében. Ha a tészta túl sűrű, adj hozzá egy kis tehéntejet vagy növényi tejet.

2. Gluténmentes kenyér és péksütemények

A zabpehelyliszt ideális alapanyag gluténmentes kenyerek és zsemlék készítéséhez. Mivel azonban nem tartalmaz glutént, önmagában nem kel meg úgy, mint a búzaliszt, ezért érdemes keverni más gluténmentes lisztekkel (pl. tápiókaliszt, hajdinaliszt, rizsliszt) és egy kis xantángumival vagy útifűmaghéjjal a megfelelő állag eléréséhez.

3. Sütemények és kekszek

A zabpehelyliszt tökéletes választás muffinok, kekszek, piték és egyéb sütemények készítéséhez. Könnyű, puha textúrát ad a süteményeknek, miközben természetes édessége miatt csökkenthető a hozzáadott cukor mennyisége.

Felhasználási arányok: Búzaliszt helyett 1:1 arányban használható, de mivel a zab több folyadékot szív fel, szükség lehet egy kis plusz nedves összetevőre (tej, joghurt, növényi tej stb.).

4. Sűrítés levesekhez és főzelékekhez

A zabpehelyliszt kiváló sűrítőanyag lehet levesek, főzelékek és mártások elkészítéséhez. Egészségesebb alternatíva, mint a hagyományos rántás, és könnyedén belekeverhető az ételekbe.

Hogyan sűrítsünk zabpehelyliszttel? Keverj el egy evőkanálnyi zabpehelylisztet hideg vízben, majd öntsd a leveshez vagy főzelékhez, és forrald össze néhány percig.

5. Panírozás

A zabpehelyliszt remek alternatíva panírozáshoz, ha szeretnél egészségesebb összetevőket alkalmazni. Használhatod húsok, halak és zöldségek panírozására, akár tojásba mártva, akár más lisztekkel keverve.

6. Pizzatészta és sós ételek

A zabpehelylisztből készített pizzatészta és sós piték tésztája lágyabb és könnyebb, mint a hagyományos változatok. Mivel nem tartalmaz glutént, a tészta kicsit morzsalékosabb lehet, ezért érdemes valamilyen kötőanyagot (pl. tojást vagy útifűmaghéjat) használni.

Zabpehelyliszt elérhető

Naturmind GluténmentesZabpehelyliszt 500 g

Naturmind Gluténmentes Zabpehelyliszt 500 g

Glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva. Gluténmentes zabból készült. A zabot tisztítás után pelyhesítik, majd leőrlik.

Ár: 1195 Ft
Megnézem
Népszerű

Dénes Naturazabpehelyliszt 500g

Dénes Natura zabpehelyliszt 500g

Glutént tartalmazhat! A zabpehelyliszt gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, beleértve a rostokat, fehérjéket és fontos ásványi anyagokat.

Ár: 645 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!