A zab (Avena sativa) az egyik legértékesebb gabonaféle: rendkívül tápláló, rostban gazdag és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Írásunkban röviden bemutatjuk, miért érdemes beépíteni rendszeresen fogyasztanunk.
A zab rendkívül gazdag esszenciális tápanyagtartalommal bír, különösen szénhidrátokat, rostokat, fehérjéket és különféle mikrotápanyagokat tartalmaz.
✔ Szénhidrát (≈ 55-60%) – A zab lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így hosszan tartó energiát biztosít és segít a vércukorszint stabilizálásában.
✔ Fehérje (≈ 10-15%) – Magasabb fehérjetartalmú, mint más gabonafélék, ezért különösen ajánlott vegetáriánus és vegán étrend követői számára.
✔ Zsír (≈ 6-8%) – A zab egészséges, telítetlen zsírokat is tartalmaz, amelyek támogatják a szív egészségét.
A zab egyik legértékesebb összetevője a béta-glükán, amely egy oldható rostfajta.
✔ Segít a vércukorszint szabályozásában – Lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal csökkentheti az étkezés utáni vércukorszint-ingadozást.
✔ Támogatja az emésztést – A béta-glükán táplálja a bélflórát, elősegítve a jó baktériumok szaporodását.
✔ Csökkentheti a koleszterinszintet – Segít a LDL ("rossz") koleszterin csökkentésében, ami támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
Magnézium – Segíti az izmok és az idegrendszer működését.
Vas – Támogatja a vérképzést és az oxigénszállítást a szervezetben.
Cink – Erősíti az immunrendszert és elősegíti a sebgyógyulást.
B-vitaminok (B1, B5, B6, folsav)– Fontosak az idegrendszer egészségéhez és az anyagcseréhez.
Értékes összetevői révén a zab hatékony segítséget nyújthat egészségünk megőrzéséhez.
A zabban található béta-glükán csökkentheti a vér LDL-koleszterinszintjét, ezáltal hozzájárulhat a szív egészésgének megőrzéséhez. Gazdag antioxidáns-tartalma révén elősegítheti a gyulladásos folyamatok csökkentését.
A zab magas rosttartalma révén elősegíti a rendszeres bélmozgást, ezáltal segíthet a székrekedés megelőzésében és az egészséges bélflóra fenntartásában. A rostok táplálékul szolgálnak a hasznos bélbaktériumok számára, így javítják az emésztést és a tápanyagok felszívódását.
A zab komplex, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, fogyasztása ezáltal nem okoz hirtelen vércukorszint-megugrást, majd csökkenést. Kiváló reggeli-alternatíva, hosszabb időre teltségérzetet biztosít és segít elkerülni a napközbeni fáradtságot.
A zab magas rosttartalma által elősegítheti a fogyást, mivel hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, így csökkentheti a napi kalóriabevitelt. A béta-glükán elősegíti a jóllakottságot szabályozó hormonok termelődését is.
A béta-glükán és a zab egyéb összetevői segíthetnek az inzulinrezisztencia csökkentésében, ezáltal támogathatják a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését és kezelését.
Glutén- és allergén mentes üzemben csomagolva. Gluténmentes zabból készült. A zabot tisztítás után pelyhesítik, majd leőrlik.
Glutént tartalmazhat! A zabpehelyliszt gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, beleértve a rostokat, fehérjéket és fontos ásványi anyagokat.
Iratkozz fel, hogy ne maradj le az éppen aktuális kedvezményekről!